6 Ağustos 2015 Perşembe

Psikolog Doğan Cüceloğlu

psikolg DOĞAN CÜCELOĞLU kendine has uslübu ile anlattığı deneyimlerini hayata bakış açısı gülen yüzü pozitif enerjisi beni her zaman hayran bırakmıştır görsel basında ne zaman denk gelsem asla bıkmadan saatlerce dinleyebilirim
şimdi sizlere yayınladığı bir konuyu paylaşmak istiyorum inşallah sıkılmadan okursunuz

önce hayatında bir kesit....
Doğɑn Cüceloğlu, kırktɑn fɑzlɑ bilimsel mɑkɑlesi yɑyınlɑnɑn bir psikolog ve çeşitli topluluklɑrɑ bilimsel psikoloji çerçevesinde gelişim seminerleri sunɑn bir iletişim psikolojisi uzmɑnıdır. Çok sɑyıdɑki kişisel gelişim kitɑbı ile Türk insɑnının düşünce, duygu ve dɑvrɑnışlɑrını inceler
Kaynak: http://www.sozkimin.com/a/1151-dogan-cuceloglu-kimdir-sozleri-ve-hayati.html#ixzz3i4wyh1Wd

......................................................................................................................................................
Doğan Cüceloğlu http://dogancuceloglu.net/

ÖNCE FARKINA VARACAKSIN!!

Değişim zor. Kendimizin değiştirmek istediğimiz yönlerimizi biliyoruz, ama değiştirmekte zorlanıyoruz. Eşimizin değiştirmesini istediğimiz yönleri var; söylüyoruz, ama istese de değiştiremiyor.
Tek bir insan için değişim bu kadar zor ise, bir toplum için ne kadar zor olduğunu tahmin edebilirsiniz.
Muhtemelen çok tuhafınıza gidecek, belki de bana yakıştıramayacaksınız, ama bu düşüncelere nereden geldiğimi söylemeden edemeyeceğim.
Her ABD’ye gelişimde tuvaletlerinde neden taharet musluğu olmadığını düşünürüm. Bence Türkiye’de bizim tuvaletlerimizdeki taharet musluklarının pratik kullanılışları tartışmaya yer bırakmayacak kadar temizlik ve sağlık yönünden açık seçik ortada. Amerika’da tuvaletlerinde taharet musluğu yok; ve bu konuyu ne konuşuyorlar ne de bir değişiklik yapma niyetindeler. İsteseler, ellerindeki teknoloji ile bu konuyu hemen çözebilirler. Ama dediğim gibi, değişim kolay değil!
1- Önce farkına varacaksın. (Ben bu konuyu Amerikalı arkadaşlarımla konuşmaktan utanıyorum; biraz mahrem, biraz pis bir konu smile ifade simgesi )
2- Sonra üstüne düşünüp, bir seçim yapacaksın; kendine bir hedef koyacaksın.
3- Sonra bu hedefe ulaşmak için bilgi edineceksin.
4- Sonra bu bilgiyi davranışa dökeceksin; ısrarla takip edip, uygulayacaksın.
Etrafta kimse yapmıyorsa, sen bu konuda dikkati çekmek istemezsin. Bırak canım, nasıl olsa her gün duş alıyorum, der geçersin.
İlk defa 1964’te ABD’ye geldiğimde şişe suyu ve yoğurt bilmiyorlar gibi bir şeydi; 2015’te çok çeşitli yoğurt markaları var, büyük bir sanayi olmuş. Aynı şey, damacana ve şişe suyu için de geçerli.
Toplumda neler, ne zaman, nasıl değişiyor? Ve neler değişmeye direniyor? Üzerinde durulması gereken önemli iki konu. Özellikle yönünü batıya dönmüş bir ülke olarak Türk toplumunu ilgilendiren iki konu!
Örneğin kulaktan dolma, bireysel kanılarla değil, verilerle, araştırma sonuçlarıyla olayları değerlendirmek!
Örneğin hemen öfkelenip, yargılayıp, ötekileştirme yerine, empati ile karşıdakinin bakış açısını değerlendirmek.
Değişimin sosyolojik, psikolojik, ekonomik ve kültürel boyutlarını ve dinamiklerini özellikle Türk akademisyenlerimizin, devlet adamlarımızın, eğitimcilerimizin, din adamlarımızın ve yöneticilerimizin iyi bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Üniversitelerimizin değişim konularını araştıran enstitülerin kurulmasını ve araştırma bulgularının yayınlanmasını önemsiyorum.
Kendini değiştirme bilincini canlı tutan, zahmetine katlanan, çaba veren, düşünen, hedef koyan, bilgi edip öğrenen, azimle uygulayan okurlarıma selam olsun. Onları geleceğin gizli mimarları olarak görüyorum.
Doğan Cüceloülu (08.04.2015)

5 yorum:

  1. Canım Doğan Cuceloglu yine ne güzel yazmış. Zevkle okudum hatta bazı yerleri bir daha okudum. Çünkü çok akıllı ve dokunaklı biri. Keşke siyasiler de bu kadar dokunaklı olsa.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, üniversitede ödev olarak Doğan Cüceloğlu'nun kitapları verirdi. Neredeyse bu yüzden bütün kitaplarını okudum. Zorunluluk sebebiyle okunduğu zaman bir süre aynı kitapları göresi gelmiyor insanın. Şimdi sizin yazınızda Doğan Cüceloğlu'ndan bahsettttiğinizi görünce aklıma o günler geldi. Takibe aldım. Sevgiler:))

    YanıtlaSil
  3. Gerçek bir gözlemci sohbetleri ve yayınlarıyla çok yardımcı,yine mükemmel bir yayını okumaktan çok keyif aldım

    YanıtlaSil
  4. çok güzel bir yazı olmuş eline emeğine saglık canım:) blog keşif etkinliğinden geliyorum ve seni takibe aldım bana da beklerim ayrıca bende de bir blog kesif etkinliği var katılırsan sevinirim :)
    blog:http://senbenvehayat.blogspot.com.tr/
    ins:https://instagram.com/evintekkizimona/

    YanıtlaSil
  5. yorumlar için herbirinize teşekkürler
    monacım bende takibe aldım etkinliğinede katıldım ..her zaman beklerim :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...